Frissítve 02/02/02 - 14:10 E-mail > Webmaster E-mail > The HDMFC
The HDMFC
 

hírek | korábbi hírek | témák | dalszövegek | party képek | multimédia | playlists
bemutatkozás | martin l. gore | dave gahan | recoil | classic MODE series
klubinfó 11>20 | klubinfó 05>11 | klubinfó 99>05 | klubinfó 93>99 | klubinfó 87>93 
  BUDAPEST 1988
 

- Üdv Andy!

Hello!

- Szuper volt a tegnap esti koncert! Mi a véleményed a közönségről? Szóról szóra ismerték a számokat!

Igen, elég jók voltak.

- Ez mindenhol így van egész Európában?

Igen. Úgy értem ezen a turnén nagyon is. Úgy Európában, mint az Egyesült Államokban. Ha jól belegondolunk... a rajongók készülődnek egy koncertre, ahol látni fogják a Depeche Mode-ot. Rajongók... olyan rajongók, akik szeretnek minket.. olyanok, akik nagyon szeretnek és nekünk elég sok ilyen rajongónk van és hát az igaz rajongók minden számot ismernek.

- Angliában vagytok olyan népszerűek, mint Európában?

Ez egy furcsa dolog. Angliában ugyanis már vagy 7-8 éve népszerűek vagyunk és mindig a színpadon állunk. A helyzet az, hogy otthon rajongói bázisunk van. Egy tömeg, amely mindig követ minket, így amikor megjelenik egy lemezünk az gyorsan az élre tör, majd hamar le is esik a toplistákról. Mi erre csak azt mondjuk, hogy néha megérintjük követőinket.

- Továbbra is szerződés nélkül vagytok a Mute-nál?

Igen.

- Csak az úriemberek becsületszava köt oda?

Így van.

- És a nagyvállalatok folyton szerződési ajánlatokat tesznek?

Már nem. Tudják, hogy úgysem vagyunk eladók.

- Hány ember dolgozik veletek ezen a turnén?

Attól függ. A Nyugat-Európában megtartott előadásokhoz képest Kelet-Európában felére kellet csökkenteni a show-t.

- A költségek miatt?

Igen.

- Elmondanád, mi az, amit mi nem láthatunk?

Majdnem a teljes világítás és a hangerősítés egésze hiányzik. Magyar erősítő berendezést használunk, ami elég jó, de nincs olyan briliáns hangja, mint a sajátunknak. A fényshownak pedig körülbelül az egyötöde van itt.

- Mégis nagyon szép.

Igen, ugyanaz a lány tervezte, és nagyon jó munkát végzett. De tulajdonképpen ez az egész szégyen. Vagyis mi is és a közönség is át van vágva. Ebből az egészből csak a szervezők húznak hasznot.

- Úgy érted a magyar szervezők?

Igen. A dolog úgy néz ki, hogy van itt 12-13 ezer kölyök, pontosabban 25 ezer ember két nap alatt, akik eszméletlen pénzt fizetnek ki, és ezek az emberek azt hiszik, hogy ez a pénz hozzánk folyik, ugye?

- Hát biztosan... legalábbis így kéne lennie.

De ez a pénz nem a mi zsebünkbe vándorol.

- Van köztetek valaki, aki irányítja a Depeche Mode-ot?

Nem, nálunk demokrácia van.

- De azért továbbra is Martin a legtöbb szám szerzője?

Igen, ez így van.

- Hogyan látod magatokat koncerten? Mit gondolsz mit látnál ha tükörbe néznél?

Hát látnék sok mindent. Szekvenszert, mikrofont, dob- és szintetizátor padokat. De úgy is a jó hangzás a lényeg a szemlélő számára.

- Nagyon kicsinek tűnik a színpadi felszerelésetek, mégis mindent meg tudtok csinálni rajta!?!

Igen, mert nagyon fejlett ez a technika, csak tudni kell használni.

- Van olyan rész, illetve részek, amelyeket előre fel kell venni?

Igen, ilyenek mindig is lesznek. Például a különböző dobok és gyors szekvenciák.

- Meg tudnád körülbelül határozni az előre felvett vagy beprogramozott részek százalékos arányát?

Nem, mert az egyik szám teljesen élőben megy, a másik pedig alig. Vannak olyanok, amelyeket lehetetlen kizárólag élőben előadni. Például a Black Celebration 30-40 százaléka szalagról szól, tele van gyors szekvenciákkal, dobokkal, ilyesmivel.

- Néhány dalotoknak nagyon erős vallásos hangulata van. Vallásos neveltetésben részesültetek?v

Igen, és így nagyon sokan azt hiszik, hogy például a Sacred vallásos dal, pedig nem az.

- A világítás mégis erre utal, például a Blasphemous Rumours gótikus templomablakai, és az egész hangzás is nagyon egyházi.

Sokan mondják ugyanezt, pedig például a Sacred is a szerelemről szól, a szerelemről, mint hitvallásról.

- És a Shake The Disease?

Az is szerelmes dal.

- Tévedés az AIDS-re asszociálni?

Sokan asszociálnak erről az AIDS-re, pedig a számnak semmi köze ahhoz. "...Ez egy védőbeszéd, amely a szívemből jön és hozzád szól, senki nem ismer..." Szerelmes dal ez is, mint a legtöbb számunk, amelyben az élet különböző szeleteit használjuk fel a mondanivaló közvetítésére.

- Pár évvel ezelőtt a szerelem kisebb téma volt számotokra. Inkább a társadalomban rejlő problémákkal foglalkoztatok... Construction Time Again... Mára már elfelejtettétek a társadalmi problematikát?

Nem, csak nem annyira nyilvánvaló módon nyúlunk a társadalmi kérdésekhez. Martin, azt hiszem, egy kicsit úgy érezte, hogy már... szóval az a helyzet, hogy ha túl sok olyasmi van a számaidban, rád sütik a politikus zenekar bélyegét, amit mi sohasem akartunk, nem akartunk olyan lenni, mint például a Clash.

- A koncert fénypontja talán a Stripped című szám volt, amelyben a következő sorok vannak: "...hadd lássam, hogy döntéseid televíziód nélkül hozod..." Habár, tudom ez egy szerelmes dal, de mégis mondanivalójában túlmutat ezen, nem?

Ez a szám érdekes. Érdekes, mert valahol mindannyian városi emberek vagyunk...és sok minden hat ránk és néha szeretnénk bizonyos miértekre választ kapni... "hacsak egy napra is" - "vissza a természetbe".
A számnak talán egy kicsit hippis hatása van - vissza a természetbe, megtalálni a miértekre a választ. Talán az idősebbek tudják miről is van szó...

- Még mindig Basildonban laktok?

Nézőpont kérdése... Londonban élünk, de Basildon tulajdonképpen London egyik külvárosa, külkerülete.

- Az utóbbi néhány videótok fekete-fehérben készült. Miért?

Mert Anton, a rendező így dolgozik. És ez szerintünk is jó dolog. Úgy érezzük ő az, aki megért minket. Egyébként éppen most adtunk ki egy körülbelül 30 perces videókazettát Strange címmel.

- Igen tudom. Minden videóban ugyanaz a lány szerepel?

Nem, A Behind The Wheelben egy olasz lány van, mert maga a videó is Olaszországban lett felvéve. A Strangelove-ban egy angol és egy nigériai lány szerepel. Éppen ezért maga a videokazetta is nagyon európai stílusú lett. A felvételek Dániában, Angliában, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Los Angeles környékén készültek. Így a Los Angelesben felvett rész elhagyásával megállapítható az európai hatás.

- Mármint, hogy az A Question Of Time-ot nem számítva?

Igen. Ez egyébként megint csak szégyen, de azt a videót úgy másfél éve forgattuk és csak jóval a kislemez megjelenése után volt elérhető.

- Nemcsak a videókazetta, de maga a Depeche Mode is európai stílusú, nem?

Igen. Mindannyian európaiak vagyunk és zenénkben is erre törekszünk. Na és a rajongók nagy része is itt van Európában.

- Mi volt a program tegnap a koncert után?

Diszkóban voltunk.

- Hol?

Nem tudom, több helyen is.

- Volt egy kis feltűnés, felismertek?

Néhányan igen, de nem volt jellemző, hisz nem ugyanaz a közönség volt ott, mint a koncerten. Mit gondolsz, miért vagyunk most népszerűbbek, mint pár éve 1985-ben, amikor itt jártunk?

- Te kérdezed, miért?

Igen.

- Azt hiszem, nagy szerepe van ebben a nyugatnémet popújságoknak.

Gondolod?

- Igen. Ezeket az újságokat, habár nem fordítják le, de itt a német nyelvűt meg lehet kapni és ti majd minden héten benne vagytok például a Bravoban. Ez az egyik oldal, a másik pedig az, hogy a lemezboltok árulják lemezeiteket, a rádió játssza számaitokat és hát nem akartam neked mondani, de a zenétek jó és ez vonzza a gyerekeket. Valóságos őrület volt tegnap este, láttam a lányokat sírni...

Hát igen. Mi is láttunk néhány gyereket az utcán tegnap és tejesen hihetetlen volt számunkra hogyan lehetnek ilyen őrültek.

- Pedig, ha kimész az utcára rögtön szembe áll veled úgy 10-15 Dave hasonmás és belőletek többiekből is látnál kapásból 3-4 darabot. De hát ez a pop együttesekkel jár. Úgy értem a jó együttesekkel.

És a rosszakkal egyaránt.

- Hát igen, talán, de ti elég jók vagytok és a zenétek is nagyon jól szól.

Mit gondolsz miért ilyen őrültek itt a fiatalok?

- Hát én már nem vagyok túl fiatal, nem tudom.

Én sem, de amikor még kölyök voltam, akkor sem viselkedtem így egy bandával kapcsolatban sem. Habár, igaz a mai fiatalok őrültebbek, mint mi voltunk.

- Tulajdonképpen én akartam ezeket megkérdezni tőled. Mégis, mit gondolsz te ezekről?

Most nem érezzük magunkat olyan jól itt, mint legutóbb, éppen a rajongók miatt. Örülünk ugyan, hogy vannak itt is követőink, de ők néha nem fogják fel, hogy mi is csak normális emberek vagyunk, és Budapesten is szeretnénk körülnézni, vásárolgatni, lazítani.

- A múltkor, 1985-ben ezt meg is tettétek.

Akkor igen. Ez is volt az egyik oka, hogy visszajöttünk, nem a pénz, mert itt nem keresünk semmit. Legutóbb nagyon jól éreztük magunkat. Most is ezt akartuk, de pillanatnyilag foglyok vagyunk a szállodában és ez nem valami kellemes érzés. Tegnap például elmentünk napközben, hogy vásároljunk egy kicsit és majdnem meggyilkoltak minket az utcán. őrült rajongók törtek ránk és ez nem igazán jó, vagyis nem épp élvezetes.

- Testőrötök nincs?

Dehogynem. Van egy...

- Úgy érted egy testőr négy emberre?

Igen, pontosan ez a helyzet.

- De hát neki csak két keze van...

Tudod, normál esetekben nemigen szoktunk bajba kerülni... az itteni szituációnak talán az lehet az oka, hogy a rajongók csak a külső image-et látják. A posztert, a képeket az újságban és még a televízióban sem igen láthatnak minket, így amikor először élőben meglátnak és rájönnek, hogy te is ugyanolyan vagy.... Tudod, Nyugat-Európában, például Franciaországban, Angliában vagy Németországban a rajongók ezerszer látnak mielőtt még ténylegesen a színpadra lépsz. Gondolok itt például a TV szereplésekre. Tehát ők nem ennyire fanatikusak. Felfogják, hogy mi is csak emberek vagyunk és el tudod magyarázni nekik, hogy egyedül akarsz maradni és menjenek el...

- Próbáld meg ezt itt elmagyarázni valakinek... azt hiszem, nem fog sikerülni.

Szerintem sem.

- Tudtatok egyébként vásárolni azért valamit tegnap?

Egyszerűen semmire nem volt időnk, kiléptünk az utcára és kész....

- OK, Andy! Azt hiszem, a kapott tíz percet jóval meghaladtam. Köszönöm.