Frissítve 22/10/06 - 22:10 E-mail > Webmaster E-mail > The HDMFC
The HDMFC
 

hírek | korábbi hírek | témák | dalszövegek | party képek | multimédia | playlists | Memento Mori World Tour
bemutatkozás | andrew 'fletch' fletcher ✝ | martin l. gore | dave gahan | recoil | classic MODE series
klubinfó 17>24 | klubinfó 11>17 | klubinfó 05>11 | klubinfó 99>05 | klubinfó 93>99 | klubinfó 87>93 
  ROLLING STONE, 2022 október
 

A továbbra is gyászoló Depeche Mode turnéval és új albummal, a 'Memento Mori'-val tér vissza.
"Nem fogjuk helyettesíteni Fletch-t, nincs okunk helyettesíteni őt." - jelenti ki Dave Gahan. "Lehetetlen is lenne!"

A világjárvány csúcsán, a Depeche Mode tagjai egyszerre érezték meg a Covid miatti széles körben elszenvedett veszteséget és szenvedést, miközben próbálták értékelni és megélni az élet minden pillanatát. E két téma folyamatosan felbukkant, amikor a frontember Dave Gahan és az énekes és multi-instrumentalista Martin Gore elkezdtek szövegeket írni 15. albumukhoz. A dolgok végül testet öltöttek, az album címe 'Memento Mori' lett.

"A memento mori közvetlen fordítása: ne feledd, hogy meg kell halnod!" - mondja Gahan telefonon Berlinből, néhány nappal a zenekar keddi sajtótájékoztatója előtt, amelyen bejelentették az új albumot és az azonos című turnét. "Sok dal született e gondolat köré, hogy emlékeztessen bennünket arra, hogy az időnk véges, és a legjobbat kell kihoznunk belőle - pozitív értelemben." Gore azt mondja, először egy barátjától hallotta a latin kifejezést. "Arra jutottam magamban; milyen nagyszerű albumcím lenne ez a már megírt dalokhoz kapcsolódóan." - elmélkedik.

Azon kevés alkalmak egyike ez, amikor a zenekar lemezkészítés közben kitalál egy munkacímet és a folyamat végéig kitart mellette. Az album, amelyet James Ford és Marta Salogni producerek Londonban, a keveréssel fejeznek majd be, jövő tavasszal jelenik meg, míg a 'Memento Mori World Tour 2023' észak-amerikai arénákban indul útjára a kaliforniai Sacramentóban, március 23-án.

Mielőtt azonban stúdióba vonult volna az együttes, a cím sokkal mélyebb értelmet kapott Gahan és Gore számára. Május 26-án Andy "Fletch" Fletcher, a Depeche Mode társalapítója, aki 1980 óta szintetizátorokon (és basszusgitáron) játszott, természetes halállal, aorta-repedés következtében elhunyt. Másod ízben is megerősítést kaptatok a címet illetően Fletch halála kapcsán? "Azt hiszem, ha valami, akkor ez végképp megerősítette bennünk a nagylemez elnevezését." - mondja Gore.

"Valószínűsíthetően sokan azt fogják gondolni, hogy az összes dalt Andy halála után gyors ütemben írtuk meg." - folytatja Gore. "De minden meg volt már írva és tervezve, indulásra készen voltunk. Sajnálatosan, Andy váratlanul hunyt el, amikor már nagyon vártuk, hogy elkezdhessünk stúdiózni. Egyszóval, a memento mori gondolata pozitív értelemben velünk maradt, valahogy úgy, hogy; Éld meg minden napod, és hozd ki a legtöbbet az itt töltött idődből!"

"Ez az első alkalom, hogy Fletch nélkül készítünk bármit is!" - folytatja Gahan. "Az összes dal már azelőtt megszületett, hogy Fletch itthagyott volna bennünket. Ezzel együtt, amikor történik valami -egy ilyen sorsfordító esemény az életedben- a dalok egyszerűen megváltoznak. Átváltoznak, más formát öltenek és eltérő jelentésűek lesznek, amikor újra énekled azokat. Azt hiszem, amikor felénekeltem néhány dalt, mindenféle dolgon töprengtem, de Fletch elég sokszor eszembe jutott közben."

A két zenész még most is tapinthatóan érzi zenekartársuk hiányát. "Nem mindig van lehetőség elbúcsúzni." - töpreng Gahan. "Ez igazából akkor tudatosult bennem, amikor Martin és én hirtelen egy padban találtuk magunkat a templomban, és Fletch már nem ült ott velünk."

"Nyilvánvalóan nagyon kemény elveszíteni a legközelebbi barátodat," - mondja Gore. "Andy már jóval az együttes alapítása előtt is ott volt velem, és úgy érzem, hogy ő volt az, aki mindvégig mellettem volt a lövészárokban. Az elvesztése számomra ezért különlegesen nehéz." Gore ezzel együtt abban is biztos, hogy csapattársa azt akarta volna, hogy a Depeche Mode folytatódjék. "Mindig is a banda összetartó ereje volt." - mereng. "Elképzelhetetlen lett volna számára az, hogy a halála a zenekar végét okozza."

Gahan és Gore mostanra még mélyebben érzik a hiányát. Fletch, akinek hatalmas, száraz humora volt, azzal viccelődött, hogy bár Gahan és Gore szerepe jól körül határolt volt - nyilvánvalóan Gahan volt az énekes, míg Gore írta a dalok többségét -, az ő dolga az volt, hogy 'pezsegjen'. De a két zenész egybehangzóan állítják, sokkal fontosabb volt a Depeche Mode számára, mint amennyi érdemet tulajdonított magának.

"Andy halála után egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a személye hatalmas szerepet játszott az együttes életében," - véli Gore. "Dave és én nem vagyunk túlságosan társasági emberek, míg Andy az volt. Ha valaha meg kellett jelennünk valahol, [Fletch] bement, és elkezdett beszélgetni mindenkivel/bárkivel, és én és Dave megbújhattunk valahol a sarokban. Annak ellenére, hogy több, mint 40 éve vagyunk együtt, engem és Dave-et sokkal közelebb hozott egymáshoz Andy elvesztése, mert muszáj volt. Míg korábban Andy volt -mint mondtam- az összetartó erő. Összehozott minket; maga volt az összekötő kapocs."

Gahan és Gore júliusig nem találkozott személyesen egymással, hogy dolgozzanak az albumon. Az énekes úgy érzi, hogy ha Fletch megélhette volna a stúdiózást, akkor ekképpen viccelődött volna: "Befejezhetnénk végre ezt a halál témát?!?" "Ez azért hiányzott nekem a stúdióból - mondja az énekes -, és tudom, hogy Martinnak is hiányzott. Noha, úgy éreztük, még mindig velünk van."

A csapat a berlini sajtótájékoztatót egy rövid montázzsal nyitotta, közeli felvételeket mutatva be a hangszerekről és felszerelésekről, miközben visszhangos, tagadhatatlan Depeche Mode hangzású zene szólt a háttérben. A filmzene lüktető, elmosódott szinti basszusvonalat és operába illő éneket tartalmazott. Végül a kamera megmerevedett, hogy együtt mutassa a zenészeket a stúdióban. Végezetül pedig megszólalt Gahan hangja, és azt énekli: "Tudjuk, hogy újra szellemek leszünk."

Sem Gahan, sem Gore nem érzi magát készen arra, hogy megnevezze a 'Memento Mori' album egyetlen dalának címét sem - napokkal a berlini esemény előtt még azt sem tudják biztosan, mi lesz a végső címe az általuk játszott zenei bejátszásoknak -, de annyit azért elmondtak, hogy az album szerkezete, a dalok sorrendje teljesen természetesen állt össze. "Számomra filmes jellegű lett az egész." - mondja Gahan. "Egy amolyan utazásra hív, egy olyan állapotban, ahol azt szoktuk mondani: "Íme az én világom", és a következőkkel zárul: "Hogyan hozhatom ki belőle a legtöbbet?" A zene, Gahan véleménye szerint, melankolikus hangzású, de tele van örömmel és reménnyel. A lemez valószínűleg 12 dalt tartalmaz majd, néhányat pedig extrákként félre tettek a deluxe változathoz.

A lemez befejezése mellett a csapat azon gondolkodik, hogyan állnak majd újra színpadra az egyik alapító tag nélkül. "Nem fogjuk helyettesíteni Fletch-t, nincs okunk helyettesíteni őt." - jelenti ki Gahan. "Lehetetlen is lenne! Csak egyetlen Fletch volt, ez bizonyos!"

Gahan és Gore tehát a multi-instrumentalista Peter Gordenóval és Christian Eigner dobossal -akik a kilencvenes évek vége óta zenélnek élőben a Depeche Mode tagjaival- dolgoznak azon, hogy hogyan lehet élőben előadni és a repertoárba beépíteni az új zenei anyagot. (A csapat régi kreatív közreműködője, Anton Corbijn filmrendező és fotós már dolgozik a bandával a turné vizuális megjelenítésén.)

Amikor a sajtótájékoztatón arról kérdeztek, hogy a banda tisztelegni fog-e valamiképpen Fletch emléke előtt a turné során, Gahan azt mondta, hogy ez még kialakítás előtt van, de annyi már bizonyos; Fletch kedvenc Depeche Mode dalait már felvésték az előadandó dalok listájára. "Biztos vagyok benne, hogy lélekben ott lesz velünk, sőt kritikával is illet majd!" - mondta nevetve.

Egy másik könnyed pillanatban egy újságíró megkérdezte, hogy a banda valaha is fontolóra venne-e egy "unplugged" turnét. "Nem igazán tudjuk áramtalanítani a hangszereinket; mi egy elektronikus zenekar vagyunk!" - vágta ár Gahan kuncogva. Gore azonban a következőkkel egészítette ki; "Megpróbálhatjuk persze, akkumulátorokkal vagy valami hasonlóval."

A Depeche Mode szokatlan lépésként, ezúttal Európa helyett Észak-Amerikában kezdi meg Memento Mori turnét. "Nem emlékszem, mikor indultunk utoljára Amerikában, valószínűleg régebben lehetett." - mondja Gore. "Biztos vagyok benne, hogy volt ilyen valamikor, és most úgy tűnt, érdemes lehet ismét így, picit a szokásoktól eltérően csinálni." Az európai turné-szakasz május 16-án kezdődik. A csapat jövőre olyan helyszíneken fog játszani, mint a Madison Square Garden (New York), a chicagói United Center, a Twickenham Stadion (London) vagy a Stade de France (Párizs).

Miközben továbbra is gyászolják barátjuk és bandatársuk halálát, a jövőbe tekintenek. "Nagyon furcsa volt Berlinbe jönni és bemenni a szállodába, ahol rendszeresen megszállunk. Csak az üres bárt láttuk, ahol gyakran üldögélt Andy, de ezúttal már nem volt ott." - mondja Gore. "Ez figyelmeztet a rideg valóságra. Ettől kezdve minden más lesz, amit csak csinálunk. Fejet hajtva, alázattal, és a tőlünk telhető legjobbat kell hozzuk."